Sentimentul analiștilor și investitorilor germani a atins în februarie cel mai înalt nivel în ultimele zece luni, întărind semnele că principala economie europeană își continuă creșterea în timp ce restul economiilor din zona euro se confruntă cu o recesiune moderată.
Sondajul lunar al sentimentului economic întreprins de think-tank-ul ZEW și-a continuat creșterea pentru a treia lună la rând, depășind toate așteptările și atingând cel mai înalt nivel din aprilie 2011. Drept consecință, euro a crescut, la rândul său, atingând cursul de 1,3178 dolari, anunță CNBC.
Aceste știri au fost în contrast puternic cu alte informații economice care arată că producția industrială în restul zonei euro s-a prăbușit în decembrie iar recesiunea portugheză s-a adâncit în ultimul trimestru din 2011.
Un sondaj Reuters estimează că economia zonei euro se va contracta cu 0,4% în 2012, urmând să crească din nou în 2013 cu 1,0%.
Germania este locomotiva
„Germania a depășit criza de iarnă mai repede decât restul zonei euro”, a declarat Christian Schulz de la Berenberg Bank. „Germania are, în mod fundamental, un nivel înalt de competitivitate”.
„Economia s-a contractat doar pentru că criza datoriilor suverane a deraiat întreg continentul european și mai mult”, a adăugat acesta.
ZEW a declarat că indicele sentimentlui de afaceri a crescut de la -21,6 în ianuarie la 5,4, depășind estimările Reuters de -12,0 și devenind pozitiv pentru prima oară din mai 2011.
Economia Germaniei, bazată pe exporturi, și-a revenit rapid din criza financiară din 2008-2009, depășindu-și concurența, dar a suferit și ea anul trecut din cauza ameliorării creșterii economiei globale și incertitudinilor cu privire la criza datoriilor suverane.
Informațiile oficiale care vor fi publicate astăzi sunt așteptate să arate că economia