Mare minune! Am găsit, de curând, pe un site destinat locuitorilor la bloc, pe lângă tot felul de probleme legate de facturi, asociaţii, întreţinere, şi un exemplu de cum să fie întocmită „Fişa postului de şef de scară“. Ştiam că „profesia“ asta de şef de scară nici măcar nu este prevăzută în Legea asociaţiilor, că este un moft al unora care suferă de şefie și, dacă nu au o funcţie de conducere acolo unde muncesc, măcar să fie şefi de scară în bloc.
Prin urmare, pornind de la această „Fişă a postului de şef de scară“, am întrebat cât este de legal să existe sau nu aceşti şefi, dar, mai ales, cum îi „susţin“ locatarii din propriul lor buzunar şi cât au de îndurat din cauza unui astfel de şef care se comportă ca un adevărat cerber în bloc. Iată ce răspunde primăria: „În Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, nu există prevăzută noţiunea de «şef de scară». Comitetul Executiv este cel care reprezintă asociaţia de proprietari, iar atribuţiile pe care membrii Comitetului le au sunt prevăzute expres în lege. Atribuţiile «şefilor de scară» sunt de fapt atribuţii ale Comitetului Executiv“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
Ce ştie şeful (de scară) şi nu ştie locatarul
În Craiova sunt puţine asociaţiile de proprietari în care să nu întâlneşti pe la blocuri şefi de scară, fie că i-au desemnat proprietarii, fie că au ieşit singuri în evidenţă sau le-a cerut asociaţia să se sacrifice pentru binele locatarilor. Unii sunt respectaţi de proprietari, salutaţi de la distanţă cu „Să trăiţi şefu’!“, alţii sunt huliţi. Oricum, proprietarii ştiu că în ambele cazuri este valabilă regula: nu este bine să te pui cu şeful de scară! Ceea ce nu ştiu mulţi dintre proprietari despre şeful de scară este faptul că, face sau nu face acesta ceva pentru bloc, este scăzut de la pla