Liderii coaliţiei de guvernare au semnat, miercuri, Protocolul politic referitor la ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.
Documentul a fost semnat de preşedintele PDL, Emil Boc, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, preşedintele UNPR Gabriel Oprea şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian.
Principiul general vizat de document este acela ca bugetul de stat trebuie sa fie echilibrat sau excedentar. Deficitul structural anual nu trebuie să depaseasca 0,5% din PIB. În caz de abateri semnificative va fi declansat un mecanism de corecţie în mod automat. Mecanismul va include obligatia de stat membru al UE de a corecta abaterile pe o perioada definita de timp.
Declaratiile liderilor ce au urmat semnarii acestui document au aratat increderea acordata acestui tratat, care inca nu a fost adoptat in alte state membre ale UE, precum Marea Britanie si Republica Ceha.
Emil Boc, presedintele PDL, a declarat ca acest tratat „asigura sanatatea bugetului tarii”. Parerea sa a fost sustinuta si de presedintele UDMD, Humor Klemen, care a declarat ca acesta „asigura un echilibru bugetar”. La fel de increzator s-a aratat in acest tratat si presedintele UNPR, Gabriel Oprea care a anuntat ca tratatul „are in UNPR un puternic aliat”.
Specialistii in economie au insa pareri contradictorii cu privire la acest document. Presedintele Consiliului Fiscal a subliniat ca „”tema pactului fiscal este aceea ca se introduce o limita de 0,5% din PIB, deficit structural, in fiecare an”. Acesta este astfel o unealta ce urmareste sa intareasca in primul rand disciplina fiscala si fundamentele zonei Euro.
Fostul ministru de Finante Daniel Daianu a atras insa atentia si asupra partilor mai putin bune