Economia Romaniei a scazut in ultimul trimestru al anului trecut, potrivit statisticilor oficiale, si daca datele vor confirma un declin si in primele trei luni ale acestui an, atunci intram din nou in recesiune. Care vor fi efectele?
O prima urmare ar fi ca guvernantii, pentru a contracara efectele recesiunii asupra bugetului de stat, va trebui sa aleaga intre doua variante: sa contracteze imprumuturi sau sa recurga la noi masuri de austeritate.
"Riscul e ca va trebui sa te imprumuti mai mult sau sa tai mai mult", a precizat analistul economic Florin Citu.
Doru Lionachescu, partener la Capital Partners, a declarat ca tehnic, daca economia a fost pe minus in T4 si va scadea si in T1, atunci vom intra in recesiune. El a amintit ca astfel de perioade am trait in 2009-2010.
Potrivit acestuia, reintrarea in recesiune are ca efect contractia economica pe toate palierele: scad veniturile statului si firmelor.
Lionachescu anticipeaza ca pentru a contrabalansa scaderea veniturilor, statul va apela la imprumuturi. Pe de alta parte, Andreea Paul Vass, fost consilier al lui Emil Boc, a declarat ca "2011 este un an in care s-a certificat crestere economica de 2,5%".
In opinia acesteia, nu se poate vorbi inca de o recesiune. "Se fac estimari zi de zi, datele sunt extrem de volatile si nu voi lansa nicio prognoza vizavi de evolutia PIB-ului din primul trimestru", a spus Andreea Paul Vass.
Analistul economic Florin Citu a explicat ca reintrarea in recesiune ar demonstra ca programul cu FMI nu functioneaza si are aceleasi rezultate ca in Grecia. "Daca pe langa criza, mai strangi si tu surubul, nu poti avea crestere economica", a punctat analistul.
El a adaugat ca pentru Romania, reintrarea in recesiune va insemna ca 2012 va fi un an pierdut.
Trebuie relaxata politica fiscala si cea mo