Investigaţiile care evaluează starea generală de sănătate trebuie făcute după ce a fost consultat un medic. La copii, trebuie controlat nivelul calciului şi fierului, la adulţi neapărat colesterolul. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Controlul anual de rutină la medicul de familie ar trebui să conţină şi un set complet de analize.
Esenţiale în depistarea timpurie a bolilor, investigaţiile anuale nu trebuie făcute nepărat la începutul anului, ci atunci când medicul hotărăşte că sunt necesare.
"E important ca pacientul să se prezinte anual la un control şi în urma consultului se va decide dacă e necesar să facă un set de analize", precizează medicul de familie Călin Ciubotaru, din Bucureşti.
În funcţie de situaţie, analizele se pot repeta de mai multe ori pe an sau o dată la câţiva ani. "Sunt pacienţi care au nevoie de analize o dată la cinci ani şi alţii care au nevoie mult mai des", subliniază medicul.
Principalele analize recomandate
Analizele diferă în funcţie de istoricul bolilor pacientului, dar şi de vârsta acestuia.
"În cazul copiilor este bine ca setul de analize să con ţină: hemoleucograma, fibrinogen, si deremie, calciu total şi calciu ionic, magneziu, creatinină, sumar de urină, examen coproparazitologic, exsudat faringian", recomandă medicul Claudia Nica, de la laboratorul MedLife Griviţa.
Hemoleucograma măsoară numărul de globule albe şi roşii din sânge şi, în plus, poate descoperi infecţii acute sau cronice, alergii sau probleme ale volumului sângelui.
Fibrinogenul arată capacitatea de coagulare a sângelui, iar sideremia indică concentraţia de fier. În cazul adulţilor, se adaugă profilul lipidic (colesterol total, trigliceride, HDL colesterol, LDL colesterol).
Pe baza acestor valori, corelate cu tensiunea arterială, medicii vă pot calcula riscul de boli cardiovasculare. Nivelul ridicat de LDL favorizează depunere