Băncile centrale din zona euro relaxează condiţiile de creditare prin extinderea gamei de active pe care băncile le pot da drept garanţii în schimbul finanţării, în contextul în care creditorii europeni încearcă să se menţină pe linia de plutire prin împrumuturile contractate de la Banca Centrală Europeană (BCE), scrie The Wall Street Journal.
Şapte dintre cele 17 bănci centrale din zona euro, respectiv din Austria, Cipru, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania, au decis să aplice norme care vor permite diversificarea activelor ce pot fi date ca garanţie.
În acest fel, băncile se vor putea împrumuta cu aproximativ 200 miliarde euro mai mult decât se puteau îndatora când respectau vechiul regulament. Fiecare bancă centrală are libertatea de a-şi ajusta normele în funcţie de necesităţile băncilor pe care le supraveghează.
Rezultatul este însă un amestec de standarde în privinţa garanţiilor din uniunea monetară. Băncile din Spania ar putea folosi împrumuturile externe drept colateral, în timp ce băncile franceze vor putea garanta cu creditele ipotecare, active denominate în dolari, ceea ce reprezintă un plus pentru băncile franceze, care deţin astfel de active în valoare de sute de miliarde de dolari datorită creditelor acordate industriilor aviatice şi maritime.
De asemenea, Irlanda şi Portugalia nu vor accepta doar creditele ipotecare drept colateral, ci şi alte credite de consum negarantate
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că relaxarea regulilor va ajuta băncile să continue creditarea economiei.
Prin relaxarea condiţiilor de creditare, băncile centrale europene îşi asumă riscuri mai mari, spun analiştii. În plus, prin aceste modificări este foarte probabil ca instituţiile de credit mai slabe să devină dependente de lichidităţile băncii centrale, ceea ce amplifică riscurile unor viitoare şocuri în sistemul bancar.