Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franţa, Ungaria, Italia, Slovenia, Spania şi Suedia sunt ţările membre vulnerabile la atacuri pe pieţele financiare şi la şocuri globale, incluse în raportul CE.
Iniţial, raportul Comisiei, bazat pe analiza a zece indicatori (cum ar fi deficitul public, performanţele la export, preţurile locuinţelor etc.) nominaliza la categoria „cazuri urgente" doar Italia, Spania, Ungaria şi Cipru.
De la criză imobiliară, la declinul exporturilor
Versiunea finală a raportului a inclus în acelaşi coş toate cele 12 ţări, deşi de exemplu problemele legate de o criză imobiliară şi creşterea datoriei private în ţări precum Danemarca şi Suedia sunt mai puţin importante decât datoria publică mare a Italiei .
De la o posibilă criză a pieţei imobiliare în Suedia la un declin puternic al exporturilor Belgiei, Comisia a indicat ceea ce consideră a fi probleme structurale majore, ce lasă 12 ţări membre vulnerabile la atacuri pe pieţele financiare şi la şocuri globale.
„Este vorba de abordarea unor dezechilibre macroeconomice. Procedura poate părea complicată, dar acesta este de fapt un proces simplu de analiză", a spus Olli Rehn, cel mai important oficial european pe probleme economice, la publicarea raportului.
În ultimele săptămâni, instituţiile financiare internaţionale au avertizat asupra riscurilor de stagnare economică dacă nu sunt luate măsuri pentru rezolvarea problemelor apărute în zona euro. Astfel, potrivit FMI, toate ţările vor fi puternic afectate de criza statelor din zona euro, care se vor confrunta cu o recesiune în perioada următoare.
Declin al producţiei industriale
De altfel, ultimul raport Eurostat privind producţia industrială din zona euro indica pentru luna decembrie 2010 o contracţie de 1,1 faţă de noiembrie, ceea ce constituie un nou semnal că economia europeană s