Foto: Christian Silva / JURNALUL NATIONAL "Baietii destepti" nu au acceptat cresterea pretului la energia hidro pana azi iar Ministerul Economiei a luat decizia de a trimite contractele la Ministerul Justitiei cu termen pana la 23 februarie pentru prezentarea unei pozitii comune si desecretizarea contractelor.
"Statul roman vrea sa aduca in limita normala aceste contracte", a declarat Lucian Bode, ministrul Economiei.
El a precizat ca s-a dorit reducerea duratei, reducerea cantitatilor si cresterea preturilor.
In vreme ce unii dintre traderi au fost de acord cu primul punct, majoritatea nu au dorit majorarea preturilor. Hidroelectrica dorea cresterea acestora pana la 160 lei/MWh, cat reprezinta cosul de productie pentru populatiei, avizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).
Dintre companiile care au contracte la preturi preferentiale se afla Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Industries - fosta Buzman Industries - si Energy Financing Team (EFT). Alro, cel mai mare consumator din tara, are o formula de pret legata de pretul aluminiului pe bursa de la Londra.
Statul incearca de mai mult timp taierea acestor contracte, care au fost in ultimii 6 ani in centrul scandalurilor privind sistemul energetic.
Comisia Europeana a demarat o investigatie pentru a vedea daca energia ieftina constituie un ajutor de stat ilegal. In toamna anului trecut, comisarul pentru Concurenta, Joaquin Almunia, s-a exprimat in termeni foarte duri asupra contractelor. O pozitie a CE asupra acestora va veni in vara acestui an si va cere, cel mai probabil, rezilierea acestora si plata diferentei considerata ajutor ilegal.
Potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, contractele aduc Hidroelectricii pierderi anuale de 175-275 milioane de euro. El a cerut "rezilierea imediata" a acestor contrac