Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a scăzut cu 0,3% în trimestrul al patrulea din 2011 faţă de cel anterior, declin similar cu cel înregistrat pe ansamblul Uniunii Europene (UE), cu evoluţii pozitive în numai cinci state, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.
Pe ansamblul anului 2011, economia zonei euro a crescut cu 1,5%, iar PIB-ul UE a urcat cu 1,6%.
Raportat la trimestrul al patrulea al anului 2010, PIB-ul zonei euro a avansat cu 0,7% în perioada octombrie-decembrie, iar cel al UE cu 0,9%.
În trimestrul al treilea al anului trecut, zona euro şi UE afişau creşteri economice marginale de 0,1%, respectiv 0,3% raportat la perioada aprilie-iunie.
Grecia şi Portugalia au înregistrat anul trecut scăderi ale PIB de 7%, respectiv 2,7%, cifre care subliniază impactul măsurilor de austeritate impuse de instituţiile financiare internaţionale în schimbul acordurilor de finanţare externă.
În trimestrul al patrulea raportat la cel anterior, economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a înregistrat o scădere de 0,2%, iar Italia, a treia economie a zonei euro, s-a contractat cu 0,7%. Economia olandeză a înregistrat o scădere de 0,7%, cea spaniolă a scăzut cu 0,3%, iar Belgia a consemnat o corecţie de 0,2%. Franţa a crescut cu 0,2%, iar economia Marii Britanii s-a restrâns cu 0,2%.
PIB-ul Austriei a scăzut totodată cu 0,1%, iar în Europa Centrală şi de Est Cehia a înregistrat o contracţie de 0,3%, Estonia şi Lituania au scăzut cu 0,8%, respectiv 0,9%, iar economia României a scăzut cu 0,2%. Economia bulgară a crescut cu 0,4%, iar Ungaria a înregistrat o evoluţie de plus 0,3%. Slovacia a avut o creştere economică de 0,9% în trimestrul al patrulea, iar Letonia a afişat un avans de 0,8%.
Finlanda şi Cipru au raportat stagnare economică în perioad analizată, iar datele