E oficial: România a avut anul trecut o creştere economică de 2,5%, aşa cum previziona şeful statului. Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut a crescut în ultimul trimestru cu 1,9%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010, dar a scăzut uşor în lunile octombrie-decembrie.
Performanţa economică de anul trecut a fost una conjuncturală: agricultura a tras în sus PIB-ul, pe fondul unui an meteorologic favorabil. Iată ce spune la RFI profesorul în economie Mircea Coşea. El crede că lipsa unor măsuri care să consolideze creşterea, dar şi perioada economică dificilă pe care o traversăm din cauza situaţiei meteorologice riscă să arunce România din nou în recesiune. Creştere economică vs. recesiune Mircea Coşea, profesor în economie
"Am să spun un lucru care e destul de grav, dar am să-l spun totuşi, pentru că asta îmi arată calculul pe care l-am făcut: s-ar putea să reintrăm în recesiune, pentru că în trimestru patru al anului trecut am avut o scădere a PIB-ului, iar eu nu văd cum trimestrul unu al anului 2012 va fi un trimestru cu creştere pozitivă. Preconizez, aşadar, o scădere şi în primul trimestru al acestui an, pentru că aşa cum toată lumea spune, România are o pierdere. Viscolul acesta a periclitat aprovizionarea întreprinderilor, a oprit activitatea mai multe zile, deci e foarte complicat să nu admitem că există o pierdere, pe care unii economişti au estimat-o la aproape un miliard de euro", a explicat profesorul în economie Mircea Coşea.
Totuşi, există şi motive de speranţă: creşterea de 2,5% a PIB-ului în 2011 reprezintă o performanţă a României în raport cu alte state europene, care ar putea atrage atenţia investitorilor. Mircea Coşea se aşteaptă, aşadar, ca 2012 să fie un an al investiţiilor străine, care ar putea salva economia românească de la un iminent dezastru.
E