Estimare sumbră în privinţa creşterii valorii de pe facturile de întreţinere ale arădenilor ce locuiesc în blocuri racordate la sistemul centralizat de încălzire: facturile au crescut cu 15 la sută în decembrie faţă de noiembrie însă adevărata „explozie” abia urmează să se producă. Circa 30 de procente în plus faţă de luna decembrie.
Uniunea Locală a Asociaţiilor de Locatari dezvăluie o creştere de aproape 40 de procente faţă de iarna precedentă a valorilor de plată înscrise pe facturile de energiei termică datorate de asociaţiile arădene de proprietari CET Hidrocarburi.
Factura de încălzire aferentă lunii ianuarie pentru un apartament cu o cameră dintr-o astfel de asociaţie nu va depăşi cu mult costul unei gigacalorii, adică 307,42 de lei. Sumele la care locatarii apartamentelor cu două camere se pot aştepta la costuri de circa 522 de lei, reprezentând un consum de 1,7 gigacalorii, în vreme ce pentru un apartament cu trei camere într-un bloc fără repartitoare va fi echivalent consumului de 1,9 gigacalorii, respectiv circa 584 de lei.
Situaţia cu adevărat tragică este cea a costurilor din blocurile dotate cu repartitoare la sistemul de încălzire. În acest din urmă caz, locatarii care îşi doresc un anume confort termic se vor vedea nevoiţi să achite facturi astronomice în timp ce vecinii lor care optează pentru închiderea repartitoarelor de încălzire vor plăti frigul din apartamente.
„Practic, diferenţa de plată reprezentând cheltuielile comune la un apartament de o cameră este de circa 50 de lei. Astfel, locatarii care aleg să închidă repartitoarele vor plăti cheltuieli comune în cuantum de 40 de lei şi vor sta în frig pe când cei din blocurile fără repartitoare vor avea de plătit cheltuieli comune de circa 90 de lei, însă vor beneficia şi de căldură în apartamente. Există situaţii în care locatari din asociaţiile de proprietari care benefi