Telescopul Planck a capturat o serie de imagini în ansamblu ale cerului, în care pot fi observate "detalii misterioase" referitoare la galaxia noastră, Calea Lactee, scrie Daily Mail.
"Imaginile dezvăluie două aspecte uimitoare ale galaxiei în care trăim. Se poate observa un fel de 'ceaţă' în centrul galaxiei, dar şi un gaz rece, pe care nu l-am mai observat niciodată", a declarat Krzysztof Gorski de la laboratorul NASA din Pasadena.
"Ceaţa" din centrul galaxiei
Davide Pietrobon, tot de la NASA, a explicat că respectiva "ceaţă" este o formă de energie luminoasă, produsă de electroni atunci când aceştia accelerează prin câmpurile magnetice.
"Totuşi, suntem derutaţi, pentru că această 'ceaţă' este mai luminoasă decât cea emisă în alte părţi ale galaxiei", a completat Gorski.
Greg Dobler, de la Universitatea California, a explicat că lumina mai puternică ar putea fi cauzată de numărul mai mare de supernove (stele foarte luminoase), vânturile galactice sau anihilarea particulelor de energie întunecată.
"Norii îngheţaţi" descoperiţi de telescopul Planck
A doua imagine a surprins mai mulţi "nori îngheţaţi", mai exact regiuni foarte reci din Univers, aproape de -273 de grade Celsius, în care se formează stele. Daily Mail scrie că aceste regiuni sunt de obicei foarte greu de detectat, deoarece emit foarte puţine radiaţii. "Planck detectează monoxidul de carbon, nu hidrogenul, astfel că imaginile sunt mai uşor de observat", notează sursa.
Spre deosebire de alte telescoape, Planck scanează întregul cer, astfel că astronomii au putut găsi monoxid de carbon în cele mai neaşteptate locuri, mai notează Daily Mail.
Chiar dacă a făcut două descoperiri inedite "dintr-un foc", misiunea telescopului Planck nu s-a încheiat. Rolul principal este acela de a analiza radiaţiile emise în momentul Big Bangului, în urmă cu 13 miliar