Domeniul pe care a fost ridicată Stâna de Vale a fost donat de împărăteasa Maria Tereza.
Staţiunea Stâna de Vale din judeţul Bihor a fost creată de episcopul unit Valeriu Traian Frenţiu în mijlocul unui domeniu donat de Maria Tereza. În perioada interbelică a fost una dintre cele mai moderne staţiuni din Europa. Turiştii vin la Stâna de Vale, atraşi de frumuseţea locurilor, de traseele turistice dar şi de pădurile zonei. Ei au posibilitatea de a practica sporturi de iarnă, dar şi de a apela tratamente moderne, bazate pe apele oligominerale şi feruginoase, recomandate cu succes în diverse afecţiuni.
Episcopul care a gândit staţiunea
Episcopul român unit de Oradea, Valeriu Traian Frenţiu, a fost un adevărat antreprenor prin modul în care a administrat averea Eparhiei sale. Episcopia a dispus de un domeniu forestier la Budureasa, care i-a fost dăruit Bisericii de către împărăteasa austriacă Maria Tereza, în secolul al XVIII-lea. Episcopul Valeriu Traian Frenţiu a gândit un adevărat plan de afaceri, bazat pe pasiunea practicanţilor sporturilor de iarnă, care, în perioada interbelică, au schiat pe pârtiile din Austria. Astfel, în 1925 a construit hotelul „Excelsior", astăzi dispărut, dotat cu încălzire centrală, sală de proiecţie cinematografică şi popicărie.
Au urmat apoi cabanele şi vilele, care atrăgeau turiştii din întreaga zonă. A fost amenajată o pârtie de schi, pe care a dotat-o cu una dintre cele mai moderne instalaţii de teleschi din Europa, de la acea vreme. Instalaţia de teleschi creată de episcopul Valeriu Traian Frenţiu funcţionează şi în prezent la Stâna de Vale.
Iarnă cu zăpadă de doi metri
La 70 de kilometri de Oradea, la o altitudine de 1100 de metri se află Staţiunea Stâna de Vale. Drumul urcă de la Budureasa, direct în staţiune. Budureasa este unul dintre cele mai vechi centre de creaţie populară din Ţara Crişuri