Din Iran şi din Siria continuă să vină veşti de natură să provoace nelinişte pe plan regional, dar şi în Europa şi în Occident în general. Ambele ţări se află într-o logică de sfidare a comunităţii internaţionale, dar şi sub presiunea unor embargouri fără precedent, iar "axa Damasc - Teheran" riscă să-şi piardă influenţa în zonă.
Matei Vişniec:
Cei doi mari aliaţi regionali se află într-adevăr într-o fază convulsivă care ar putea duce la o totală modificare a raporturilor de forţă în regiune. În ambele cazuri putem vorbi de un autism politic acut. Iranul, în ciuda presiunilor internaţionale şi chiar a ameninţărilor cu o intervenţie militară, continuă să-şi dezvolte programul nuclear destinat, nimeni nu se mai îndoieşte de acest lucru, fabricării bombei atomice. Matei Vişniec: Siria şi Iran - Două cazuri de autism politic acut
Într-un moment în care Israelul şi Statele Unite imaginează scenarii de atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad anunţă cu "mândrie" că ţara sa şi-a pus în funcţiune noi centrifuge destinate producerii de combustibil nuclear. Iranul avea deja 6000 de asemenea dispozitive, acum are 9000. Pentru a rezuma, mesajul ayatolahilor este simplu, ei vor continua sa dezvolte acest program de natură să transforme Iranul în putere nucleară.
Şase rezoluţii ONU şi sancţiuni severe impuse Iranului n-au reuşit deci să convingă Republica islamică să-şi modifice linia politică. Iar unii strategi cred chiar că regimul de la Teheran mizează pe un conflict cu Occidentul pentru a se regenera, pentru a-şi exalta şi mai mult discursul naţionalist şi, mai ales, pentru a înrola un tineret rebel.
Regimul sirian, marele aliat al Iranului în regiune, confruntat cu o insurecţie fără precedent, recurge în aceste zile la noi gesticulaţii de circumstanţă pentru a calma spiritele revoltate. Preşedintel