Prestigioasa agentie de stiri Reuters a facut un portret al Presedintelui Traian Basescu intr-o maniera atipica. Pentru ca se intampla extrem de rar ca reporterii acestei institutii sa renunte la tonul sec, detasat, sobru, in favoarea foiletonului. Si pamfletului. Fara niciun fel de exagerare, acuzatiile pe care Reuters i le aduce Presedintelui Traian Basescu si maniera in care este redactat portretul sefului statului roman ne intorc in urma cu 25 de ani, cand, intr-un mod asemanator, era “tratat” gazetareste si Nicolae Ceausescu. Este un semnal umilitor pentru romani, de care ar trebui sa tinem seama. Si, pana la urma, cine ne umileste? Agentia Reuters? Sau propriul presedinte?
Nimic din ceea ce este esential nu le scapa reporterilor de la Reuters. Cine este, in viziunea lor, seful statului roman? Un fost capitan de nava comerciala, care a colaborat cu Securitatea si, odata ajuns la putere, a facut in asa fel incat numele sau sa fie sters de pe lista. Un personaj agresiv, contondent si caracterizat prin derapajele sale de la litera si spiritul Constitutiei, pentru respectarea carora a jurat. Un sef de clan, a carui progenitura a fost impinsa fortat pana in Parlamentul European. Un conducator al unui stat membru UE si NATO dar care este total diferit, ca mod de comportare, de ceilalti sefi de state.
Ce semnificatie poate avea acest neobisnuit demers al agentiei Reuters? Prima concluzie, pe care o putem evidentia si care este lesne de inteles de catre toti cei care au urmarit evolutia acestei agentii in ultimii 25 de ani, este ca noua si lumii intregi ni se transmite un semnal. Ca Presedintele in functie al Romaniei a devenit indezirabil pentru lumea civilizata. Ca el reprezinta partea uscata a unei paduri. Ca zilele lui sunt numarate. Agentia Reuters nu a procedat astfel, decat in cazul unor sefi de stat aflati pe tobogan. Este un semn cat se poate de