Echipele mixte care s-au deplasat pe teren, şi-au propus să depisteze persoanele care muncesc la negru şi firmele care nu au toate actele în regulă. În plus, s-a urmărit dacă salariaţilor le este respectat repaosul săptămânal, dacă îşi primesc banii la timp şi dacă desfăşoară vreo activitate în perioada sărbătorilor legale.
De verificările lor nu au scăpat luna aceasta nici angajatorii din magazinul Doraly, unde au fost depistate două persoane fără forme legale de angajare şi unde au fost aplicate amenzi în valoare de 23.000 lei.
Controlul inspectorilor ITM a fost organizat în două etape. „Acţiunile de control vor continua şi la Maritimo. Acolo vrem să vedem dacă personalul are forme legale de angajare şi care este programul lor de lucru", a subliniat inspectorul şef adjunct al ITM, Tiberiu Pleşu. Desigur, după Maritimo, le vine rândul şi celorlalte mall-uri din oraş. Inspectorii de muncă ne asigură că nu le va scăpa nici măcar un mall, toată lumea va fi controlată. Acţiunile de combatere a fenomenului de muncă la negru desfăşurate de angajaţii ITM vor continua în perioada următoare şi în unităţile de învăţământ de pe raza judeţului Constanţa.
Obiectul controalelor va cuprinde şi sfera condiţiilor de muncă, cum ar fi respectarea normelor privind sănătatea şi securitatea în muncă, programul de lucru, regimul orelor suplimentare, obligaţiile angajatorilor etc. Astfel, în învăţământul preuniversitar, precum şi în învăţământul superior, angajarea, spun cei de la ITM, trebuie să se realizeze în baza contractului individual de muncă care poate fi încheiat pe perioadă determinată sau nedeterminată, care poate fi, după caz, cu timp parţial.
Activităţile didactice care exced normei didactice, fiind remunerate în regim de plata cu ora, se realizează în baza contractului individual de muncă, care poate fi încheiat pe perioadă determinată. Pentru persona