Preşedintele Nicolas Sarkozy îl primeşte vineri la Paris pe David Cameron, premierul britanic, pentru discuţii legate în special de cooperarea militară. Este o ocazie de trecere în revistă şi a altor teme asupra cărora Parisul şi Londra nu au întotdeauna aceeaşi viziune.
Matei Vişniec:
Pentru preşedintele Nicolas Sarkozy, aflat deja în plină efervescenţă electorală în vederea prezidenţialelor din aprilie - mai, această vizită nu era tocmai o prioritate. Cum acest „summit” fusese iniţial prevăzut în decembrie 2011 şi amânat deja o dată, el trebuia onorat.
Trebuie spus că, în ultimul timp, relaţiile dintre Paris şi Londra nu sunt tocmai excelente, în ciuda unei exemplare cooperări militare în mai multe domenii şi a intervenţiei comune de anul trecut din Libia, unde fără ajutorul Franţei şi al Marii Britanii, regimul lui Gaddafi n-ar fi putut fi răsturnat.
În ce priveşte construcţia europeană, Nicolas Sarkozy şi David Cameron nu mai afişează însă aceeaşi camaraderie de arme. Marea Britanie a refuzat, de exemplu, să accepte noul pact bugetar propus de Franţa şi Germania. David Cameron s-a opus categoric şi instaurării unei taxe pe tranzacţiile financiare, atâta vreme cât nu este acceptată pe plan mondial, deşi Nicolas Sarkozy încearcă să demonstreze că ea trebuie - înainte de toate - acceptată în Europa. Pentru Londra este clar şi faptul că Franţa şi-a ales ca partener privilegiat Germania, în contextul eforturilor făcute în vederea ieşirii din criza datoriilor şi a reformării instituţiilor europene.
Franţa şi Marea Britanie mai sunt acum în competiţie şi la capitolul vânzărilor de arme: Marea Britanie, de exemplu, speră în continuare să vândă Indiei avionul de vânătoare Eurofighter, deşi India şi-a anunţat opţiunea pentru francezul Rafale.
Să notăm totuşi că, în noiembrie 2010, Franţa şi Marea Britanie au semnat un ambiţios acor