Dinu Patriciu a capitulat, cerândinsolvenţa mic.ro, la doar două săptămâni după ce a făcut acest pas şi pentru miniMax Discount. Cele două pariuri în retail ale lui Patriciu, despre care spunea că vor avea afaceri de 1,5 mld. euro la un total de peste 3.000 de magazine, s-au dovedit necâştigătoare. Niciun magazin nu mai este funcţional şi lista dosarelor de insolvenţă este în continuă creştere. De ce nu a mers până la urmă magazinul de la colţul blocului unde oamenii trebuiau să vină în papuci şi care ar fi trebuit să apere producţia românească şi să apere "ţesutul urban al retailului autohton"? Modelul, criza, managementul sau a fost totul doar un castel de nisip?
Acum mai puţin de doi ani, omul de afaceri Dinu Patriciu, considerat drept unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, a surprins întreaga piaţă de retail când a "declarat război" reţelelor străine din comerţ şi a început dezvoltarea magazinelor mic.ro şi Macro (fostele miniMax). Încă de la început el a anunţat planuri grandioase, respectiv 3.000 de magazine mic.ro fixe şi mobile şi 150 de magazine miniMax Discount. Se anunţa cel mai ambiţios plan de comerţ de pe piaţa locală.
Mai mult, la momentul respectiv Patriciu, 61 de ani, spunea că aventura de afaceri pe care o porneşte are scopul de a distruge retailul modern, cel care nu face altceva decât să distrugă ţesutul urban. El mai spunea că vrea ca oamenii să meargă mai rar la hipermarketuri, o dată pe lună cel mult, şi să vină în papuci în magazinele de la colţul blocului.
După ce în 2007, înainte de criză, reuşise să vândă Rompetrol şi în dreptul lui să scrie cuvântul "miliardar în euro", omul de afaceri părea încrezător deşi pornea la drum într-o perioadă în care economia se clătina sub povara internaţională, iar consumul îşi continua neperturbat declinul. Tot atunci guvernul anunţa majorarea TVA şi reducerea s