China, cel mai mare creditor străin al Statelor Unite, şi-a redus la sfârşitul anului trecut expunerea pe obligaţiunile americane pentru a putea ajuta la împrumutarea statelor europene care se confruntă cu o criză tot mai acută a datoriilor suverane, scrie Bloomberg.
A doua cea mai mare economie din lume şi-a micşorat în decembrie portofoliul de titluri de stat americane cu circa 2,8%, respectiv 31,9 miliarde de dolari (24,5 miliarde de euro), faţă de nivelul din noiembrie, potrivit unui raport făcut public de Trezoreria SUA. Astfel, împrumuturile statului american către China se ridică în prezent la circa 1.100 de miliarde de dolari (845 de miliarde de euro), cel mai redus nivel din iunie 2010.
Japonia, al doilea cel mai mare creditor străin al SUA, şi-a sporit volumul de obligaţiuni cu circa 3,5 miliarde de dolari (2,7 miliarde de euro). În prezent, Japonia a împrumutat SUA cu 1.000 de miliarde de dolari (769 de miliarde de euro).
Investitorii străini deţin circa 47% din datoria publică a Statelor Unite, cel mai mic nivel din octombrie 2006.
China vrea să ajute Europa
Oficialii chinezi şi-au anunţat în repetate rânduri intenţia de a-şi diversifica rezervele valutare. Guvernatorul băncii centrale chineze, Zhou Xiaochuan (foto dreapta), a declarat recent că statul ar putea spijini Europa prin intermediul Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Mecanismului European de Stabilitate (MES).
"China este întotdeauna deschisă posibilităţii de a deţine obligaţiuni suverane europene. Am putea lua parte la rezolvarea crizei datoriilor de stat", a declarat Zhou miercuri.
China, cel mai mare creditor străin al Statelor Unite, şi-a redus la sfârşitul anului trecut expunerea pe obligaţiunile americane pentru a putea ajuta la împrumutarea statelor europene care se confruntă cu o criză tot mai acută a datoriilor suverane, scrie Bloomberg. @N