* Compania a trecut de pe pierdere pe profit
CFR Călători a retras, în ianuarie acest an, notificarea privind concedierea a 1.050 de angajaţi, ne-a declarat conducerea companiei: "Aplicarea măsurii de concedieri colective a fost amânată pentru o dată care va fi comunicată ulterior. Întrucât acţiunea de retragere de pe cele 23 de secţii de circulaţie s-a prelungit, nefiind finalizată, CFR Călători s-a aflat în situaţia de a solicita o amânare a disponibilizărilor pentru acoperirea necesarului de personal din activitatea feroviară, până la încheierea procesului de suspendare a circulaţiei trenurilor pe aceste secţii".
CFR Călători are în vedere sus-pendarea operării trenurilor de călători pe anumite secţii de cale ferată - cele care au cel mai mare cost pasager/km şi posibilitatea cea mai mică să fie reabilitate - care, în prezent, permit viteze de circulaţie sub viteza comercială stabilită, ne-au spus reprezentanţii companiei. Această măsură va fi adoptată în baza Planului de eficientizare din programul de restructurare pentru anul în curs, ce are drept scop reducerea cheltuielilor şi realizarea unui buget echilibrat.
Potrivit conducerii CFR Călători, compania nu va mai opera pe 23 de secţii de circulaţie, care generează lunar pierderi de aproximativ 3,5 milioane lei.
Primele trei cele mai profitabile rute sunt Bucureşti-Ploieşti-Braşov, Bucureşti-Roşirori-Craiova şi Bucureşti-Buzău-Iaşi.
Suspendarea serviciilor feroviare oferite de CFR Călători pe aceste rute periferice cu densitate redusă a traficului are ca efect şi restructurarea personalului, în vederea adaptării forţei de muncă şi a structurilor funcţionale la volumul de activitate.
* De la pierderi de 86 milioane lei, la profit de 5,8 milioane lei
Anul trecut, veniturile CFR Călători au crescut cu 6,6%, ajungând la 2,6 miliarde lei, iar cheltuielile cu 2,8%, până la 2,