Americanii nu-şi vor majora contribuţia la FMI pentru s sprijinirea statelor cu probleme din UE, deşi mai mulţi oficiali europeni au dat de înţeles că se bazează pe ajutorul SUA.
Guvernul SUA nu-şi va majora contribuţia în cadrul FMI şi nu va cotiza astfel la un fond de urgenţă înfiinţat pentru a împrumuta statele europene vulnerabile.
„Dacă Fondul va fi nevoit să joace în continuare un rol constructiv în Europa, resursele FMI nu pot substitui un răspuns solid şi credibil din partea Europei“, a declarat astăzi, în faţa Senatului SUA, Lael Brainard, sub-secretar al Trezoreriei SUA.
„Europenii au capacitatea de a gestiona provocările cu care se confruntă“, a adăugat aceasta.
Sub-secretarul trezoreriei a reluat astfel afirmaţiile făcute la sfârşitul anului trecut de Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei SUA. Atunci, acesta a declarat că Rezerva Federală nu va participa la fondul de urgenţă înfiinţat în cadrul Fondului Monetar Internaţional pentru sprijinirea statelor cu probleme din UE.
Aflat într-o vizită în Germania, Geithner l-a contrazis practic pe Wolgfang Schauble, ministrul neamţ al Finanţelor, care a declarat că Europa se poate aştepta la sprijin adiţional din partea Statelor Unite şi a Fondului.
„Ştirile pe care le-am citit în presă despre ceea ce poate face Rezerva Federală (banca centrală a SUA – n.r.) nu sunt corecte“, a declarat oficialul american, citat de agenţia de ştiri Reuters.