Vineri, 17 februarie, la Carturesti Café Verona din Bucuresti vor fi lansate „Mintea zen, mintea incepatorului”, de Shunryu Suzuki si „Zen adevarat”, de Taisen Deshimaru.
Zen este un curent filozofico-religios al budismului Mahayana. Istoric Zen este un budism adaptat pentru Japonia. Răspândirea cea mai largă având loc în perioada Evului Mediu, când Zen devine “religia oficială” a clasei conducătoare japoneze din acea perioada.
Printre invitatii prezenti la eveniment se vor numara: Maestrul Myoken, Aurelian Scrima de la Editura Herald, Mihai Popa-Radu de la Centrul Seeds for Happiness si Ionut Nedelcu de la Templul Zen Iluminarea Tacuta.
Shunryu Suzuki (1904-1971) a fost unul dintre cei mai influenti invatatori spirituali ai secolului al douazecilea si a fost numit, pe drept cuvânt, parintele fondator al meditatiei zen in America. Calugar japonez de descendenta Soto, Suzuki si-a transmis invatatura in Statele Unite din 1959 pâna la moartea sa. El este fondatorul Centrului Zen din San Francisco si al Centrului Tassajara Zen Mountain.
Taisen Deshimaru (1914-1982) a fost discipolul Maestrului Kodo Sawaki care, de la moartea Maestrului Dogen, este cea mai mare autoritate Zen din Japonia. Maestrul Deshimaru a primit de la Maestrul Kodo Sawaki, in calitate de succesor spiritual al acestuia, spiritul, esenta profunda a Zenului. El este primul misionar trimis in Europa, fiind autorizat in acest sens de cele mai inalte autoritati Zen ale tarii sale. Misiunea sa a fost de asemenea patronata si de alte scoli de budism. Printre alte carti publicate in limba romana ale maestrului Deshimaru se numara: „Shodoka, Cantecul Satoriului imediat”, „Zen si viata cotidiana”, „Zenul lui Dogen. Noua texte”, „Satori, Mari maestri zen.”
Vineri, 17 februarie, la Carturesti Café Verona din Bucuresti vor fi lansate „Mintea zen, mintea incepatorului”, de Shunryu Suz