În urma încheierii unui proiect intitulat „Frăţia copiilor pentru pacea lumii”, între Şcoala Generală nr. 6 „Iacob Mureşianu” Braşov cu o şcoală din Istanbul, în această săptămână se desfăşoară la Braşov prima parte a unui schimb de experienţă între cele două unităţi şcolare. Turcii nu mai sunt chiar „câtă frunza şi iarbă”: doar 11 elevi din Istanbul, însoţiţi de dascăli, directorul şcolii şi reprezentanţi ai inspectoratului şcolar au sosit la Braşov pentru avedea cum trăiesc şi învaţă elevii români. „Copiii turci stau acasă la elevi de-ai noştri. Îi găzduiesc acasă, pentru că acesta e scopul evenimentului: fiecare copil trebuie să stea separat, pentru a se împrieteni şi a cunoaşte obiceiurile noastre. La sfârşitul lunii aprilie o să mergem noi acolo”, a declarat prof. Letiţia Neamţu, directorul Şcolii nr. 6.
În prima zi petrecută în şcoala braşoveană, copiii s-au cunsocut mai bine prin intermediul unor jocuri de prietenie, au pictat împreună pe lemn, iar seara au asistat la un spectacol organizat de elevii şi profesorii români. „Întotdeauna am vrut să văd cum este în România, cum este învăţământul în România şi care este diferenţa. Suntem foarte mulţumiţi de cum ne-au primit, copiii se înţeleg foarte bine, nu există probleme între ei şi suntem foarte încântaţi de programul pregătit”, a declarat Ahmet Cetin Temel, directorul şcolii partenere din Istanbul.
În zilele următoare, oaspeţii vor avea parte de o excursie la Bran şi în Poiana Braşov, iar profesorii turci vor intra la ore şi le vor împărtăşi din experienţa lor.
Încântaţi de zăpadă şi de bucătăria românească
Copiii turci s-au arătat încântaţi de atmosfera din familiile româneşti, de mâncarea şi condiţiile de cazare. Au recunoscut că le este mai greu să comunice, pentru că nu ştiu foarte bine limba engleză, însă se descurcă cu ajutorul programelor de traducere. „Sunt fericit ai