Elevii claselor I participă la concursuri şcolare când nici nu ştiu bine să ţină stiloul în mână. Competiţiile fură din timpul de joacă, dar îi fac luptători. Sursa: WWW.CONCURSURILECOMPER.RO
Cangurul, Euclid, Comper, concursurile Fundaţiei de Evaluare în Educaţie, Eurojunior - sunt doar câteva din zecile de competiţii organizate în şcoli începând cu clasele mici. Copiii ambiţioşi, împinşi de la spate de părinţi ce-şi doresc performanţă, ajung să participe la concursuri cu detaşarea cu care merg în supermarket. Este cazul Anei, o fetiţă care învaţă într-o şcoală din Capitală.
Este în clasa a VIII-a, iar de la începutul clasei I şi până acum nu a ratat niciun concurs Euclid, Arhimede, Cangurul, chiar dacă acest lucru a presupus sacrificarea weekend-urilor. A primit diplome, medalii, premii, iar toate acestea au stimulat-o să înveţe mai mult. Ana e "abonată" şi la olimpiade, aşa că aceste competiţii o pregătesc pentru cele mai mari.
Georgiana are o fetiţă în calsa a doua la o şcoală din sectorul 5 care a participat la majoritatea concursurilor şcolare private organizate până acum. „Nu sunt stresante, sunt chiar binevenite. Mi s-a părut greu unul dintre concursurile Euclid, la care de fapt s-au greşit subiectele (li s-au dat subiecte pe care nu le făcuseră încă), iar notele iniţiale au fost modificate ulterior din această cauză. La acel concurs nu am mai înscris-o”.
Diplomele contează
Participarea la un concurs precum Cangurul, competiţie cu şase milioane de participanţi în întreaga lume, e o şansă pentru ca cei mici să vadă matematica şi altfel decât în manual. "Subiectele sunt amuzante, atractive, este o matematică aplicată, pe care nu o regăsesc în predarea la clasă", spune Boris Singer, preşedintele Fundaţiei de Integrare Europeană "Sigma"- organizator al concursului Cangurul.
Extinderea competiţiilor şcolare la cla