Preţul petrolului a atins ieri maximul ultimelor şase luni după ce presa iraniană a anunţat că Iranul stopează exporturile de ţiţei către şase state europene ca răspuns la un embargo impus de Uniunea Europeană începând din luna iulie. Sistarea exporturilor ar reprezenta o lovitură pentru unele state europene, în condiţiile în care regiunea s-a confruntat în ultimele zile cu un val de frig polar care a suprasolicitat rezervele de energie şi a perturbat mai multe sectoare economice. Iranul este al patrulea mare producător de petrol la nivel global, scrie Thomson Reuters.
"Iranul opreşte exporturile de petrol către şase ţări europene", a anunţat postul iranian de televiziune în limba engleză Press TV. Potrivit acestuia, cele şase ţări sunt Olanda, Grecia, Franţa, Portugalia, Spania şi Italia. Pieţele au reacţionat rapid la anunţ, preţul petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa londoneză, fiind în creştere cu aproape un dolar la ora 13:15 GMT, la 118,44 dolari pe baril. Ulterior, un reprezentat al guvernului iranian a dezminţit anunţul televiziunii, iar media iraniană a relatat că Teheranul i-a convocat pe ambasadorii Franţei, Italiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei şi Olandei pentru a le transmite intenţia de "revizuire" în scădere a exporturilor de petrol. UE a decis să oprească importurile de petrol iranian începând cu 1 iulie din cauza controversatului program nuclear al Iranului, despre care statele occidentale afirmă că are scopuri militare. UE a stabilit impunerea embargoului după ce AIEA a anunţat că are informaţii că Iranul a efectuat teste "relevante dezvoltării unui dispozitiv atomic exploziv", notează BBC.
EU cumpără în prezent 20% din exporturile iraniene de ţiţei. Vânzările de petrol contribuie semnificativ la veniturile Teheranului. Grecia depinde de petrolul iranian deoarece alţi furnizori au redus exporturile şi cer garanţii de