- Social - nr. 953 / 16 Februarie, 2012 Aceasta este o intrebare aflata pe buzele multor producatori agricoli, pusa pe seama preturilor de inchiriere a unor spatii comerciale de expunere a marfii in Piata agroalimentara din Sighisoara. Daca in timpul anului, de cum se desprimavareaza si pana toamna tarziu, piata isi are comerciantii ei bine statuati, si aici vorbim in mare parte despre "smenarii tuciurii” cu patalama de producatori din te miri ce colt de tara, ce-si i-au marfa mai intotdeauna de la adevaratii producatori, de prin partile Oltului, randuiti pe langa sosele cu tone de legume, asteptand stoici samsarii fara scrupule, obligati sa le vanda truda muncii lor. Acesti intermediari, neavand nici in clin sau maneca cu agricultura, daramite cu gradinaritul, ocupa pietele si vadurile comerciale cele mai centrale. Doar ca, de cum da neaua si frigul, dispar cu totii din piata Sighisoara, dand bir cu fugitii, lasand piata pe seama bietilor razletiti, tarani de prin imprejurimile orasului, ce stau toata ziulica in fata meselor betonate, cu o cupa de faina de mamaliga, cateva oua de casa, fasole, cartofi, o gramajoara de morcovi, patrunjel, ceapa, mere autohtone de mai multe soiuri, o feldera, doua de grau sau porumb, ba chiar pentru sanatate am vazut o doamna cu boabe de catina si… cam atat. Odata cu vartejul zapezii spulberate de vant, peste mesele pline de omat, intreaga panorama a pietei pare dezolanta si stinghera. Este de neacceptat acum, in toiul iernii, sa auzi de la administratia pietei ca preturile de inchiriere percepute pentru mese - "culmea bataii de joc” - au ramas aceleasi ca si asta vara, in plin sezon. Adica, o masa inchiriata, peste a carei acoperis fiscuie crivatul, pentru o zi, se percep 10 lei noi si pentru una neacoperita - 8 lei. Potrivit unei maicute octogenare, venita cu cateva kilograme de legume semi-inghetate si cateva oua, imi spune, alba