Sistemul de sănătate trebuie să fie acceptat de actorii principali, adică medici și pacienţi, a declarat Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.
"Trebuie să avem un sistem acceptabil pentru actorii principali, adică medicii și pacienţii. Această reformă trebuie să fie acceptată de cei cărora li se adresează. Majoritatea decide, adică cetăţenii acestui stat", a afirmat președintele Colegiului Medicilor din România. El a mai spus că este îngrijorat că această reformă este cea mai importantă lege după Constituţie.
Vasile Astărăstoae a mai spus că există o confuzie de termeni. "Nu există sistem de stat și privat, ci există un sistem de sănătate care are o componentă publică și una privată", a mai spus președintele Colegiului Medicilor din România.
El a mai afirmat că pe pacient nu-l interesează forma serviciilor ci îl interesează ca statul să-i protejeze sănătatea. "Cum evaluăm eficienţa? Nu pe câţi bani au cheltuit, ci pe câtă sănătate a produs. Cât timp nu avem producţie de sănătate este clar că statul nu și-a îndeplinit responsabilitatea socială", a completat Astărăstoae, în cadrul unei conferinţe organizate de Ziarul Financiar şi compania de asigurări Alico.
Care au fost cererile propuse de Colegiul Medicilor din România în legătură cu Legea Sănătaţii:- Să nu se creeze inechităţi în sistemul de sănătate
- "Nu dorim concurenţă, ci competiţie pe piaţa serviciilor de sănătate"
- Medicii să nu mai fie trataţi ca bugetarii.
- Să nu se creeze monopoluri private