În acest an piaţa terenurilor se anunţă a fi preponderent marcată de disponibilitatea proprietăţilor deţinute de instituţiile financiare, iar tranzacţiile vor defini, astfel,un minim al preţurilor, iar investitorii vor profita de acest lucru, potrivit unui raport CBRE România.
Anul trecut, nivelul preţurilor terenurilor s-a menţinut scăzut, de aceea majoritatea proprietarilor a preferat sa amâne vânzarea portofoliilor.
“În pofida dificultăţilor de pe piaţa terenurilor, Bucureştiul continuă să fie atractiv din două motive: investiţiile neperformante din regiune care îi determină pe dezvoltatori şi constructori să se orienteze către zone prime din capitală şi cererea crescută venită din partea chiriaşilor internaţionali în a doua jumătate a anului 2011”, a declarat Răzvan Iorgu, Director General CBRE România.
În 2011, în Bucureşti majoritatea achiziţiilor de terenuri au fost realizate de dezvoltatorii de centre comerciale şi de birouri, iar pentru acest an CBRE estimează menţinerea cererii pentru terenurile amenajate care deţin toate aprobările necesare.
"Percepţia potrivit căreia preţurile au atins pragul de jos a determinat ca prima jumătate a anului 2011 să fie cea mai activă perioadă din perspectiva tranzacţiilor în capitală", se menţionează în raport.
Pentru segmentul rezidenţial, ţinta cumpărătorilor sunt terenurile cu toate autorizările de urbanism valabile, în timp ce dezvoltatorii de pe segmentul industrial aşteaptă îmbunătăţirea activităţii de închiriere pentru a achiziţiona noi terenuri, apreciază sursa citată.
Pe piaţa de birouri din Bucureşti, dezvoltatorii caută terenuri cu acces facil atât la diverse mijloace de transport în comun, în special metrou, dar şi acces la zonele comerciale.
Raportul CBRE evidenţiază, de altfel, că se înregistrează o cerere solidă pe piaţă pentru astfel de locaţii, precum şi pentru