Adunarea Generală a ONU va vota joi un proiect de rezoluţie privind criza din Siria. Conform estimărilor ONU, peste şapte mii de persoane au fost ucise în 11 luni de revoltă populară împotriva regimului sirian condus de Bashar al-Assad. Până în prezent, comunitatea internaţională nu a reuşit să ajungă la o poziţie comună faţă de evenimentele din Siria.
Adunarea Generală a ONU urmează să se pronunţe joi după-amiază asupra unui proiect de rezoluţie care condamnă represiunea din Siria, la câteva zile după ce Moscova şi Beijingul au blocat un text similar în Consiliul de Securitate.
Rusia a cerut mai multe amendamente la proiectul de rezoluţie. Unul dintre amendamentele ruseşti vizează un paragraf care se referă la planul Ligii Arabe din 22 ianuarie. Acest plan prevede că preşedintele sirian, Bashar al-Assad, i-ar ceda puterea vicepreşedintelui său. Moscova se opune însă oricărei schimbări de regim impuse din exterior.
Un alt amendament prevede retragerea trupelor siriene în cazărmi odată cu "sfârşitul atacurilor grupărilor armate" ale Opoziţiei. Moscova insistă să fie recunoscută responsabilitatea Opoziţiei în violenţe.
Aceste amendamente "amintesc în mod straniu" de ceea ce Moscova a încercat fără rezultat să includă în proiectul de rezoluţie votat pe 4 februarie în Consiliul de Securitate al ONU, potrivit unui diplomat occidental. Rusia a făcut atunci uz de dreptul său de veto, la fel şi China, pentru a bloca documentul.
Grupul arab din Adunarea Generală, care va supune formal proiectul votului Adunării Generale, a refuzat să integreze amendamentele ruseşti. "Dacă rezoluţia este subiectivă şi ignoră faptul că oameni sunt ucişi de grupări armate ale Opoziţiei, atunci va fi inutilă", a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Majoritatea diplomaţilor consideră însă ca fiind sigură adoptarea acestei rezoluţii,