Comisia Europeană (CE) a avertizat că 12 state din Uniunea Europeană (UE), printre care Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania, riscă să se confrunte cu noi crize din cauza datoriilor publice mari şi a lipsei de competitivitate. Avertismentul vine în condiţiile în care cele mai recente date arată că economiile UE şi din zona euro au scăzut în ultimul trimestru al anului trecut, cu declinuri moderate în unele state din Europa de Est, în Germania şi Marea Britanie şi mai accentuate în ţările de la periferia uniunii monetare. Analiştii estimează că zona euro va fi în recesiune până la mijlocul acestui an.
Grupul celor 12 state, care mai cuprinde Bulgaria, Ungaria, Belgia, Danemarca, Cipru, Finlanda, Slovenia şi Suedia, se confruntă cu dezechilibre economice semnificative care cresc vulnerabilitatea la eventuale şocuri, apreciază CE.
În aceste condiţii, executivul UE va analiza în profunzime aproape jumătate din ţările Uniunii, iar în funcţie de rezultatele studiului ar putea fi cerută schimbarea politicilor economice ale unui anumit stat şi chiar impuse sancţiuni pentru guvernele din zona euro, a afirmat comisarul pentru afaceri economice Olli Rehn, scrie EUobserver.
Ţările care primesc ajutor financiar extern, România, Grecia, Portugalia şi Irlanda, nu sunt menţionate de CE.
Ancheta are ca scop "identificarea, în vederea corectării, a dezechilibrelor nocive care s-au acumulat de-a lungul anilor în Europa", a pus Rehn. Supravegherea mai strictă a economiilor a fost cerută pentru a se preveni apariţia unei noi crize a datoriilor, notează The Wall Street Journal. CE subliniază că dezechilibrele precum deficitele de cont curent persistente, nivelurile ridicate ale datoriilor publice şi private, bulele speculative de pe pieţele imobiliare şi deficitul de competitivitate au stat la baza actualei crize prin care trece Europa.
Comisia at