Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a anuntat miercuri ca nu va candida pentru un nou mandat la 30 iunie. Speculand pe marginea posibilului succesor la sefia BM, presa internationala afirma ca nu este exclus ca, pentru prima data in istoria institutiei, acesta sa fie un non-american. Sursa imagine: basarabeni.ro.jpg
Teoretic, noul presedinte al Bancii Mondiale urmeaza sa fie ales in conformitate cu principiile adoptate in 2011, care vorbesc despre un proces de selectie “deschis, bazat de merit si transparent”. Aplicarea acestor principii ar permite renuntarea la acordul neoficial potrivit caruia seful Fondului Monetar International (institutie care ajuta tarile care se confrunta cu crize financiare) trebuie sa fie european, iar cel al BM (institutie care care acorda imprumuturi tarilor in curs de dezvoltare), american. Atat Robert Zoellick cat si secretarul Trezoreriei Americane, Timothy Geithner, au subliniat ca noul presedinte al BM trebuie ales printr-o procedura deschisa. Presiuni pentru schimbarea aranjamentului europeano-american privind sefia FMI si BM au aparut si din partea Chinei, a doua mare economie a lumii, si a altor state puternice din afara SUA si UE. Oxfam, o agentie internationala care a criticat adesea Banca Mondiala, a apreciat si ea ca tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa joace un rol major in alegerea succesorului lui Zoellick. “Banca opereaza doar in tarile in curs de dezvoltare, astfel incat orice candidat care nu este sustinut de o majoritate a acestor state va fi lipsit de legitimitate”, a declarat Elizabeth Stuart, purtatoare de cuvant a Oxfam.
Analistii de la Washington spun insa ca Statele Unite nu prea pot renunta la sefia BM fara sa riste ca finantarea Bancii Mondiale sa fie taiata de Congresul american.
Precedentul FMI, care a ales anul trecut in fruntea sa un nou european, in persoana frantuzoaicei