Curtea Europeana de Justitie (CJUE) a decis, joi, ca administratorul unei retele sociale online nu poate fi obligat de o instanta nationala sa instituie un sistem de filtrare general in retea, pentru a preveni schimbul ilicit de fisiere muzicale si audiovizuale, pe motiv ca in acest mod nu s-ar asigura un just echilibru intre dreptul de proprietate intelectuala, pe de o parte, si libertatea de a desfasura o activitate comerciala, dreptul la protectia datelor cu caracter personal si libertatea de a primi si de a transmite informatii, pe de alta parte. Decizia vine in contextul unui litigiu in care SABAM, o societate belgiana de gestiune a drepturilor de autor, a cerut ca Netlog, o firma care exploateaza o platforma de retea sociala online, sa inceteze imediat orice punere la dispozitie ilicita in retea a operelor muzicale sau audiovizuale din portofoliul sau.
Cum isi argumenteaza CJUE decizia luata:
"SABAM este o societate belgiana de gestiune care reprezinta autorii, compozitorii si editorii de opere muzicale. In aceasta calitate, ea este insarcinata, printre altele, sa autorizeze utilizarea operelor lor protejate de catre terti. Cealalta parte in litigiu este Netlog NV, care exploateaza o platforma de retea sociala online (utilizata de zeci de milioane de persoane), pe care fiecare persoana care se inscrie primeste un spatiu personal denumit 'profil', care ii este accesibil de oriunde din lume.
Potrivit SABAM, reteaua sociala a Netlog ofera de asemenea utilizatorilor posibilitatea de a se folosi, prin intermediul profilului lor, de opere muzicale si audiovizuale din repertoriul SABAM punand aceste opere la dispozitia publicului intr-o asemenea maniera incat alti utilizatori ai retelei sa poata avea acces si aceasta fara autorizarea SABAM si fara ca Netlog sa plateasca o indemnizatie corespunzatoare.
La 23 iunie 2009, SAB