Interconectarea României la puterile emergente este un pas important pentru politica noastră externă. Aceasta este concluzia conferinţei "Politica Externă a României într-o lume multipolară” de la Londra.
Evenimentul, parte a programului YoungDiplo dezvoltat de GRASP şi organizat la Ambasada României la Londra, a dezbătut potenţialul strategic, diplomatic şi energetic al României.
Discuţiile s-au axat pe modalităţile în care România îşi poate îmbunătăţi politica externă şi, mai ales, pe oportunităţile generate de un context global nou, dominat nu doar de ţările vestice, ci tot mai mult şi de puterile emergente (BRIC).
Astfel, ministrul pentru afaceri politice din cadrul Înaltului Comisariat al Indiei la Londra, domnul Rajasekhar, a enumerat multiplele avantaje ale partneriatului cu o ţară din blocul BRIC. El a subliniat faptul că momentan relaţiile dintre România şi India sunt mai bune ca niciodată şi că au potenţial de îmbunătăţire, dacă se depăşesc problemele de mentalitate.
În ce priveşte piaţa internaţională de energie şi investiţiile puterilor emergente, Holly Pattenden, analist Statoil, şi Tim Lamb, consultant în brokeraj la Trayport, au tras un semnal de alarmă României referitor la necesitatea investiţiilor în consolidarea centralelor pentru energia hidroelectrică şi în infrastructura de gaz. Ei au arătat că ţări precum China şi Rusia investesc masiv în explorarea de noi rezerve, exploatarea şi transportul celor existente. Tinând cont de posibilitatea ca România să devină importator net de petrol în 2016, o strategie eficientă ar fi investiţia în energie regenerabilă şi o mai bună interconectare la energia din zonă.
ES Dr Emil Brix, Ambasadorul Austriei la Londra, a sugerat includerea ţărilor vecine mai sus pe lista priorităţilor de politică externă ale României, arătând că în acest moment ţara noastră are