Reducerea TVA de la 24% la 10% pentru alimentele de bază este una dintre măsurile care vor duce la reducerea evaziunii fiscale din comerţul cu carne, lapte, ulei, pâine sau din cel cu fructe şi legume şi care vor apăsa greu asupra preţurilor, spun marii producători şi procesatori de pe piaţa locală.
"Introducerea TVA de 10% pentru alimentele de bază va reduce preţurile cu cel puţin o cincime. Competiţia între producătorii din industria cărnii este fantastică în acest moment. Capacităţile de producţie sunt în acest moment de zece ori mai mari decât cererea de pe piaţă", a spus Radu Timiş, proprietar al producătorului de mezeluri CrisTim şi preşedinte al Asociaţiei Române a Cărnii, cu ocazia unui seminar pe tema fiscalităţii în agricultură
Procesatorii de carne de pe piaţa locală au semnalat în mai multe rânduri în ultimii doi ani că majorarea TVA de la 19% la 24% a dus la scăderea consumului în comerţul cu amănuntul cu circa 10%. În acest interval afacerile jucătorilor din această industrie s-au clătinat puternic. Dacă în 2008 afacerile cumulate ale primilor zece procesatori de carne se cifrau la 850 milioane de euro, la sfârşitul anului 2010 rulajele s-au redus la 700 milioane euro, potrivit calculelor ZF.
Reducerea TVA la alimentele de bază este o măsură aflată pe lista subiectelor discutate de câţiva ani. La sfârşitul anului 2010 a existat şi un proiect de lege în acest sens, însă acesta nu s-a transformat în lege până în prezent.
TVA redusă sau taxare inversă
"În acest moment sunt două scenarii posibile, introducerea taxării inverse pentru toate alimentele de bază sau reducerea TVA. Scăderea TVA poate fi adoptată de România", a afirmat Alex Jurconi, reprezentant al gigantului american Smithfield, unul dintre cei mai mari crescători de porci de pe piaţa locală.
Taxarea inversă a fost introdusă de guvern la jumătatea an