Recensământul populaţiei României ar fi arătat altfel în 2012, dacă natalitatea ar fi arătat şi ea altfel. Circa un milion şi jumătate de avorturi au fost înregistrate, doar în spitalele publice, în ultimii zece ani. Adică, un milion jumătate de români nenăscuţi. Cifra este, însă, cu mult mai mică decât cea reală, dacă ne gândim că majoritatea întreruperilor de sarcină se fac în clinici sau cabinete private. Dacă specialiştii în planning familial pun aceste cifre îngrijorătoare pe seama lipsei de informare şi a ignoranţei unei mari părţi a populaţiei, Biserica vorbeşte despre traversarea unei profunde crize morale.
Suntem mai puţini cu peste două milioane de români
Ultima evaluare statistică a populaţiei şi a spaţiului locativ s-a făcut în luna octombrie 2011, după o pauză de nouă ani, de la ultimul recensământ de acest gen, organizat în 2002. Datele preliminare ale recensământului au arătat că populaţia României a scăzut cu peste 2,3 milioane, conform Institutului Naţional de Statistică. Potrivit sursei, populaţia României a scăzut de la 21.354.396 la 19.042.936 de persoane. Scăderea natalităţii şi exodul forţei de muncă, ambele, situaţii generate de problemele economico-sociale, sunt principalii factori care au generat această situaţie, spun analiştii.
Lăsând la o parte problemele financiare din ultimii ani cu care se confruntă majoritatea românilor, care i-au determinat în mare parte pe aceştia să renunţe a mai face copii, dacă am lua în calcul doar numărul de avorturi înregistrate în spitalele de stat, în ultimii zece ani, am vedea că recensământul populaţiei în România ar arăta cu totul altfel acum. Cu circa 1,5 milioane de locuitori mai mult.
Potrivit statisticilor oficiale, în 2010, România s-a aflat pe locul III în topul ţărilor europene cu cele mai multe întreruperi de sarcină. Un studiu realizat de Asociaţia