Nu peste multă vreme, patru familii de bănăţeni vor locui la Muzeul Satului Bănăţean, din Timişoara, aşa cum trăiau pe timpuri străbunii lor. Fără electricitate şi cu preparate făcute rudimentar, în casă. Prin această experienţă, parte a unui proiect tarnsfrontalier româno - maghiar, se doreşte ca turiştii să vadă “pe viu” cum se trăia altădată. Experienţa aceasta de viaţă este, de fapt, parte a unui proiect inclus într-un program transfrontalier România - Ungaria, care se va derula la Muzeul Satului Bănăţean.
Trai rudimentar la jumătate de normă
Muzeul Satului Bănăţean, din Timişoara, a început, la mijlocul anului trecut, un proces de “schimbare la faţă”. Realizarea de alei pietruite şi montarea unor plăcuţe informative bilingve au fost doar primii paşi în acest proiect de reamenajare a instituţiei.
În acest an, sunt anunţate demersuri şi mai interesante pentru revitalizarea spaţiului din curtea Satului Bănăţean în miniatură. Astfel, începând din toamnă, turiştii care vor vizita Muzeului Satului ar putea vedea pe viu cum se trăia pe meleagurile bănăţene în urmă cu sute de ani. Vor vedea în carne şi oase oameni care fac oale de lut, cioplesc în lemn sau fac pâine şi plăcinte în cuptoare de lut.
Totul în cadrul unui proiect inclus într-un program transfrontalier România – Ungaria, în valoare de circa 1,5 milioane de euro. E un proiect numit “muzeul viu”, care deocamdată este doar la stadiul de propunere.“Am depus o cerere de finanţare în 31 ianuarie şi aşteptăm răspunsul. E un proiect în care îi avem parteneri pe cei de la Csongrad, care au vreo cinci case pescăreşti ce trebuie restaurate. În urma discuţiilor cu ei, am zis ca noi să facem casa maghiară, după o replică de a lor. Apoi, după ce vom primi finanţarea, să vedem cum facem pentru a selecta patru familii care să joace rolul unor bănăţeni de demult, să locuias