Povestea cu atragerea investitorilor, care să aducă mai mulți bani la bugetul local, locuri de muncă etc., se dovedește a fi un simplu slogan electoral, în ultimii zece ani. O analiză economică făcută pentru Transilvania și Banat, arată că Brașovul este departe de a fi ce și-a propus: un pol de creștere economică.
Astfel, pe primul loc din punct de vedere al reședințelor de județ, din punct de vedere al bugetelor locale, este… Oradea!, cu peste 1 miliard de lei pentru 2012. Municipiul bihorean are la dispoziţie în 2012 o sumă de 1.014 milioane de lei şi reprezintă singurul buget care a depăşit un miliard de lei din această regiune. Chiar dacă puţin peste 200.000 de locuitori trăiesc în oraşul bihorean, administraţia locală, condusă de primarul PNL, Ilie Bolojan, a reuşit să facă rost de o sumă record pentru Oradea.
“Cele mai importante resurse din fondurile europene au fost atrase pentru proiecte majore cum ar fi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, construcţia unui Aquapark la ştrandul municipal, dar şi construirea CET-ului pe gaz. Aceste fonduri europene reprezintă 16% din veniturile totale, adică aproape 165,8 milioane de lei. Dacă ne uităm la execuţie, planificatul din 2012 este cu 54% mai mare decât realizatul în 2011. Este un pas mare care se datorează, în principal, unei munci intense duse de angajaţii noştri pentru atragerea de fonduri europene”, a declarat viceprimarul Oradiei, Rozalia Biro.
Locul doi în acest clasament este ocupat de Timişoara, al cărui primar, ţărănistul Gheorghe Ciuhandu, a recunoscut, tocmai în acest an electoral, că oraşul bănăţean dispune de cel mai mare buget de când el este în funcţie. Iar anul acesta se împlinesc 16 ani de când liderul PNŢCD a fost ales primar.
Pe locul trei se situeazăCluj-Napoca, al cărui, încă, primar, se află în închisoare. Sorin Apostu (PDL) şi-a lăsat, mai mult sau mai puţin vi