Grecia a fost umilită şi împinsă cu un pas mai aproape de faliment după ce miniştrii de finanţe din zona euro au transformat ieri o reuniune care avea ca obiect salvarea statului într-o simplă teleconferinţă, oficialii motivându-şi gestul prin neîncrederea că politicienii greci vor respecta condiţiile bailout-ului după alegerile din primăvară. Decizia miniştrilor vine în condiţiile în care cele mai recente date arată că economia elenă se adânceşte mai mult decaât s-a anticipat în recesiune din cauza austerităţii cerute de finanţatorii internaţionali ai Atenei, iar Germania, prin ministru de finanţe Wolfgang Schaeuble, a atenţionat că Europa este pregătită de default-ul statului elen.
Miniştrii de finanţe ar putea discuta despre programul de salvare a Greciei la o reuniune programată luni, dar amânarea de ieri subliniază riscul ca Grecia să fie forţată să intre într-un default de amploare luna viitoare, când are de rambursat datorii de 14,5 miliarde de euro. Amânarea scoate în evidenţă, de asemenea, opiniile diferite din zona euro cu privire la consecinţele falimentului Greciei, scrie Financial Times.
Germania: Europa este pregătită de falimentul Greciei
Comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn a avertizat că default-ul Greciei va avea "consecinţe devastatoare" şi a făcut apel la guvernele europene să ajute rapid acest stat. Însă un grup de state din zona euro, format mai ales din cele cu rating maxim, şi-a pierdut încrederea că Grecia poate rezista condiţiilor cerute pentru bailout. Oficiali din Germania, Olanda şi Finlanda cer tot mai insistent default-ul Greciei.
"Ne apropiem de un faliment. Germania, Finlanda şi Olanda îşi pierd răbdarea", a declarat un oficial de rang înalt din zona euro.
În Germania, ministrul de finanţe Schaeuble a asigurat că Europa "este mai bine pregătită decât era în urmă cu doi ani" p