Tratatul de guvernanţă fiscală al UE "acoperă greşelile de tinereţe ale celor mai puternici, iar acum intrăm cu toţii în procedura de austeritate. Deci nu mai bem vin roşu, ne obligăm cu toţii să nu mai bem decât apă plată! Nu vrem să semnăm blind, să dăm un mandat pe NeVe, pentru semnarea unui text despre care nu ştim din bucătăria lui, cel puţin, aproape nimic". Declaraţiile au fost făcute la RFI de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, fostul premier, Adrian Năstase.
Fostul prim-ministru PSD declară că "ratificarea tratatului se poate face conform regulilor noastre, nu prin Constituţie, nu prin nu ştiu ce alte formule complicate, ci printr-o lege ordinară foarte simplă. În condiţiile în care aplicăm însă această chestiune, ar însemna că acest tratat ar fi valabil cu drepturi şi obligaţii pentru noi doar de la momentul în care am accede la zona euro. Este o perioadă de câţiva ani şi atunci, în măsura în care tratatul permite acest lucru, în proiectul de lege pentru ratificare se poate introduce o declaraţie care să facă corp comun cu ratificarea propriu-zisă şi să se spună că efectele în ceea ce priveşte România vor porni chiar de la momentul actului de ratificare".
Adrian Năstase mai spune că "în ceea ce priveşte acest angajament ca într-un an de zile această obligaţie să fie cuprinsă într-un document cu valoarea mai înaltă, cu o chestiune de perenitate şi preferabil de natură constituţională, cum se spune în articolul 3 din tratat, aici noi avem câteva soluţii, care sunt foarte simple. Putem de la nivelul legii ordinare, care ar fi legea de ratificare, să adoptăm un document suplimentar, o lege organică de data aceasta, specială, în care să fie cuprinse aceste obligaţii, deci regula de aur, introducând şi un mecanism de pedepse, de sancţiuni penale, atunci textul respectiv ar deveni o lege organică. Pentru că altfel, aspectele financiare nu