Liderii europeni luau în calcul virarea împrumutului de care depinde Grecia în două tranşe, astfel încât autorităţile elene să nu amâne implementarea măsurilor de austeritate asumate în schimbul celor 130 de miliarde de euro, însă Germania a refuzat această variantă, scrie Wall Street Journal.
În lipsa împrumutului, Grecia riscă să intre în faliment în martie, când statul trebuie să răscumpere obligaţiuni în valoare de 14,5 miliarde de euro.
Autorităţile elene şi-au asumat o serie de măsuri anticriză în schimbul pachetului de sprijin financiar, măsuri votate în parlament la sfârşitul săptămânii trecute, însă executivul a refuzat să semneze un "angajament scris" privind implementarea acestora.
Thomas Steffen, secretar de stat în cadrul ministerului german de finanţe, a declarat joi că "nu se mai pune problema" acordării împrumutului în două tranşe, dar şi că are încredere în deznodământul discuţiilor de luni, când miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni pentru a decide asupra împrumutului acordat Greciei.
Liderii europeni nu au încredere în Grecia
Oficialii zonei euro plănuiau să-i acorde Greciei doar o primă tranşă a împrumutului de 130 de miliarde de euro, tranşă care să acopere răscumpărarea de obligaţiuni, dar şi restructurarea datoriei suverane către creditorii privaţi, respectiv reducerea acesteia la jumătate.
Restructurarea datoriei elene se poate face doar după ce guvernele din zona euro aprobă deblocarea a 30 de miliarde de euro din cadrul Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (FESF), bani oferiţi drept garanţie investitorilor care deţin obligaţiuni elene.
Ideea a prins contur în urma votului din parlament, când mai mulţi politicieni greci au declarat că măsurile anticriză vor putea fi "renegociate" ulterior. Gestul a reaprins neîncrederea liderilor europeni care se tem că statul s-ar pute