Guvernul elen a adoptat duminică un nou pachet de reforme care ar putea înăspri şi mai mult condiţiile de viaţă în pofida opoziţiei populare. Pentru Grecia, austeritatea reprezintă laitmotivul ultimilor doi ani.
Măsurile dure adoptate de guvernanţii eleni la cererea liderilor europeni au avut un impact puternic asupra vieţii grecilor obişnuiţi, au adâncit prăpastia dintre bogaţi şi săraci şi au crescut disparităţile dintre veniturile populaţiei din mediul urban şi cele ale locuitorilor din mediul rural.
Cum trăiesc grecii de rând sub austeritate? Cum reuşesc să supravieţuiască reformelor adoptate de administraţia de la Atena? Câteva răspunsuri la aceste întrebări sunt cuprinse în mărturiile trimise de cititorii greci ai site-ului francez de ştiri monde.fr.
"Taxe peste taxe" de Kostas, manager al unui IMM în Atena:
"Sunt atât de multe majorări de impozite încât nu le pot cuprinde pe toate într-o simplă enumerare: TVA, accize la carburanţi, taxă "excepţională" pe impozitele din 2010 şi 2011, impozite pe locuinţe pe combustibili, pe reabilitări de locuinţe, etc. Fără a lua în calcul creşterea impozitului pe venit şi scăderea pragului de impozitare. În consecinţă, salariile din mediul privat au scăzut dramatic ca urmare a majorării impozitelor percepute direct de la sursă. Toată lumea se confruntă cu acelaşi cerc vicios al sărăciei: scăderea veniturilor şi creşterea cheltuielilor cotidiene."
"O familie în şomaj" de Alexia H., 46 de ani, fostă angajată a unei bănci din Atena:
"Austeritatea ne-a bulversat pe toţi. În familie suntem doi adulţi şi un copil şi ne-am pierdut amândoi locurile de muncă - eu după douăzeci de ani, iar soţul meu după paisprezece ani. Acum, când căutăm un nou loc de muncă ne bazăm pe noroc sau pe recomandarea unei cunoştinţe. În mai puţin de un an, concedierile s-au triplat, iar indemnizaţ