Până la jumătatea acestui an Ministerul Sănătăţii va lansa în dezbatere publică un nou proiect de lege în domeniul sănătăţii, consultările cu opinia publică fiind în plină derulare, astfel că toate variantele privind funcţionarea viitoare a sistemului sunt luate în discuţie. Aceasta a fost concluzia evenimentului "Au pacienţii nevoie de o schimbare a sistemului de sănătate? Reforma, între responsabilitatea cheltuirii fondurilor şi nevoia de schimbare", organizat de Ziarul Financiar şi Alico.
La eveniment au participat Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Theodor Alexandrescu, CEO Alico Asigurări România, Cristian Vlădescu, director general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management, Pascal Prigent, directorul general al GSK România, Florin Andronescu, business developer al Sanador şi Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Discuţiile cu privire la o nouă lege au loc după ce la finalul anului 2011 ministerul a lansat în dezbatere publică un proiect de reformare, retras câteva săptămâni mai târziu la presiunea opiniei publice nemulţumită de unele reglementări din domeniul medicinei de urgenţă. Vechiul proiect retras dorea să implice mai mult mediul privat şi să spargă monopolul statului în administrarea banilor (care în prezent se realizează prin CNAS) prin apariţia mai multor asigurători de sănătate. Proiectul mai propunea şi apariţia asigurărilor voluntare care să deconteze acele servicii pe care statul nu le acoperea.
"În această etapă, Ministerul Sănătăţii caută să afle care sunt dorinţele populaţiei şi care dintre soluţii sunt preferate: soluţiile de administrare publică, de privatizare etc. Pentru aceasta avem planificate întâlniri care iniţial se doreau să fie finalizate în februarie, dar care probabil se vor prelungi", a spus Vasile Cepoi.
Propunerile venite din par