Un studiu clinic a demonstrat în premieră faptul că un microcip implantat în corp pentru a difuza doze de medicamente la intervale regulate, comandat de la distanţă, ar putea fi utilizat cu succes în tratamentul contra osteoporozei la femei, informează AFP.
Această tehnică ar putea fi aplicată pentru a asigura tratamente mai eficiente şi în cazul altor boli, precum cancerul, afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista Science Translational Medicine.
Studiul va fi prezentat şi la conferinţa anuală organizată de Societatea americană pentru promovarea ştiinţei (AAAS), care reuneşte 8.000 de cercetători, la Vancouver, în Canada, în perioada 16-20 februarie.
Testele clinice au fost făcute în Danemarca, pe un grup de şapte femei suferind de osteoporoză, o maladie care se caracterizează printr-o pierdere progresivă a masei osoase.
Femeile în vârstă reprezintă 80% din totalul persoanelor atinse de această boală care provoacă cel mai adesea fracturi de şold sau la nivelul încheieturii mâinii.
Robert Farra, cercetătorul care a construit acest dispozitiv electronic
"Bolnavii nu vor mai avea nevoie să îşi amintească să îşi ia medicamentul sau să suporte durerile cauzate de injecţiile multiple necesare în tratamentul osteoporozei", a declarat medicul Robert Farra, patronul companiei americane MicroCHIPS, care a construit acest dispozitiv electronic.
Studiul a fost realizat în colaborare cu alţi cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Facultatea de medicină a Universităţii Harvard şi Universitatea Case Western Reserve din statul Ohio.
Spre deosebire de multe alte microcipuri, care, programate dinainte, eliberează încet mici doze de medicamente pe durata unei anumite perioade, noul microcip eliberează medicamentul, prin telecomandă de la distanţă, prin intermediul unui sistem wirel