• O noua forma de agricultura poate sa prinda contur in Iasi: culturile de plante medicinale si aromatice • Persoanele din mediul rural vor fi instruite, printr-un proiect european, cu privire la modul in care se poate obtine profit din cultivarea sofranului, a coriandrului sau a altor plante folosite in industria farmaceutica, in gastronomie sau aromaterapie • Masura de sprijin se adreseaza in special celor fara venituri sau care practica in prezent agricultura de subzistenta
Pe sute de hectare din judetul Iasi ar putea fi cultivate coriandru, sofran si galbenele, daca un proiect european recent lansat va avea impact in randul fermierilor. Consortiul pentru Dezvoltare Durabila si Competitivitate Antreprenoriala, in parteneriat cu Camera Agricola Judeteana Iasi, Asociatia Centrului de Calificare Adulti Iasi si Asociatia Contrafort, a lansat, ieri, pentru iesenii din mediul rural proiectul "Antreprenoriat in sectorul plantelor aromatice si medicinale - alternativa de dezvoltare durabila a spatiului rural", finantat de Uniunea Europeana.
Solutia propusa fermierilor din judetul Iasi presupune initierea de activitati independente in domeniul valorificarii plantelor aromatice si medicinale, concomitent cu sporirea adaptabilitatii acestora la mediul economic. Astfel, persoanele din mediul rural vor fi instruite in acest domeniu, care este foarte slab reprezentat in momentul de fata la nivelul judetului Iasi. Potrivit celor de la Camera Agricola, in prezent exista un mic comert pe piata locala, care nu este organizat si nu se afla sub supraveghere, producatorii comercializandu-si plantele in special in pietele agro-alimentare. Cel mai apropiat procesator de astfel de plante este la Piatra Neamt, iar cele mai mari culturi de coriandru din Iasi sunt cele din Belcesti, dezvoltate de o societate cu profil agricol.
Coriandrul, mai prof