Un poliţist din Giurgiu, Marian Cojocaru, şi-a luat liber de la serviciu ca să aducă sinistraţilor din Buzău alimente şi medicamente. Pentru românii rămaşi sub zăpadă din cătunul Valea Salciei, bărbatul de 40 de ani a venit, la propriu, din ceruri. E drept, nu a fost trimis de Dumnezeu, ci de conştiinţă pentru că, spune el, "nu puteam sta cu mâinile-n sân când am văzut ce-i acolo".
De două zile, poliţistul e vedetă de televiziune. Gestul lui, de a transporta alimente cu paramotorul, - o maşinărie zburătoare formată dintr-o parapantă şi un motor cu elice -, a devenit subiect de ştire la televiziuni precum CNN şi RTL. Nu pare impresionat. Spune că a făcut ce-a crezut că-i bine.
Marian Cojocaru, instructor de zbor. Poliţist de profesie, bărbatul este sportiv de performanţă practicând paramotor şi motociclism. Foto: arhiva personaă
Mobilizarea se dă prin telefon
Şi-a luat liber câteva zile de la Poliţia Giurgiu, unde lucrează ca agent-şef, a pus mâna pe telefon şi a dat mobilizarea prietenilor săi - pasionaţi de sporturi extreme: colectă pentru sinistraţii din Buzău. "Am verificat prognoza meteo, am văzut că miercuri şi joi e timp bun de zbor şi am decis să pornim. Marţi am vorbit, iar seara ne-am întâlnit cu toţii la o benzinărie din Râmnicu Sărat. După un briefing de 20 de minute, ştiam cu toţii ce aveam de făcut", rememorează firul evenimentelor Marian Cojocaru.
Foloseşte cuvinte care sugerează alerta, precum "briefing", ca deformaţie profesională. Bărbatul a lucrat zece ani la Brigada Antitero de la Serviciul Român de Informaţii, iar din 2006 lucrează la Serviciul de Intervenţie Rapidă al Poliţiei Giurgiu.
"Mi-a îngheţat motorul de câteva ori"
Instructor de zbor, cu peste 3.000 de ore la activ, Cojocaru a decis să ducă sinistraţilor de la Valea Salciei, un cătun uitat din Buzău, alimente şi medicamente cu paramoto