Cu toate că joi dimineaţa a înregistrat o uşoară apreciere - probabil ca efect al câtorva ştiri pozitive venite din afara zonei euro - moneda americană a revenit pe scădere. Un dolar mai ieftin ajută companiile americane prin ieftinirea exporturilor, dar poate conduce în schimb, în mod indirect, la creşterea inflaţiei.
„Creşterea de joi dimineaţă s-a înregistrat pe fondul aversiunii faţă de risc, agravării problemelor în Europa şi îngrijorărilor cu privire la creşterea globală", a declarat Robert Sinche, director de strategie valutară globală la RBS.
Euro s-a tranzacţionat ieri la 1,2978 dolari înainte de a reveni la peste 1,30 dolari. Dolarul a fost deasemeni mai slab şi în raport cu dolarul canadian şi cel australian. Euro a revenit însă tot joi pe creştere, ca urmare a atenuării îngrijorărilor referitoare la capacitatea Greciei de a ajunge la o înţelegere cu privire la salvarea sa de la faliment.
Moneda europeană a fost ajutată înainte de miezul zilei, după ce ziarul german Die Welt a spus că Banca Centrală Europeană va schimba obligaţiunile greceşti pe care le deţine cu altele noi, în procesul de reducere a sarcinii datoriei publice a Greciei.
Ştirile economice venite dinspre economia americană au fost bune pentru acţiuni chiar şi după ce preţul euro a crescut. Preţurile de producţie au crescut mai mult decât se aştepta, cu 0,4 procente, cea mai mare creştere din iulie până în prezent, ceea ce este un semnal pozitiv pentru că sugerează creşterea cererii fără a evidenţia însă existenţa unor riscuri inflaţioniste.
„Cred că nivelul slab al dolarului reflectă în mare parte aşteptările pieţelor, care iau în calcul faptul că Rezerva Federală va sta deoparte pentru mult timp", a mai declarat pentru CNBC Robert Sinche, director de strategie valutară globală la RBS. „ Putem spune că perspectivele sunt pozitive. Pe de o parte primi