În presa internaţională apar tot mai multe speculaţii despre hackeri care fură informaţii şi fac ravagii în serverele companiilor americane. Unii experţi vorbesc despre o pagubă anuală de 400 de miliarde de dolari pentru SUA. Autorităţile americane suspectează acum că aceşti hackeri sunt sprijiniţi chiar de Guvernul de la Beijing.
Xi Jinping, vicepreşedintele chinez şi cel care va deveni preşedintele statului cu cea mai mare populaţie din lume, se află într-o vizită oficială în Statele Unite, unde este apostrofat de majoritatea oficialilor pe care îi întâlneşte, aceştia reproşându-i că practicile comerciale şi politicile economice dictate de Beijing au dus deja la falimentul mai multor companii americane.
Senatorul de Massachussets, democratul John Kerry, a acuzat oficial o companie chineză că a împins în faliment un competitor american, după ce a obţinut informaţii secrete despre aceasta cu ajutorul unor hackeri.
Acesta este însă doar vârful aisbergului, susţine Kerry, care acuză China că este implicată în atacuri cibernetice, spionaj şi furt. În ultima perioadă, în presa internaţională au apărut tot mai multe informaţii despre hackeri care fură informaţii despre companiile rivale din alte ţări, fiind sprijiniţi chiar de Guvernul de la Beijing.
Companiile americane sunt victimele unui adevărat „măcel de intruziuni în reţelele lor de calculatoare, care au pornit din China“, se arată într-un raport al Departamentului Naţional pentru Contraspionaj (NCE).
Potrivit documentului, China încearcă să-şi construiască un mediu de afaceri folosind tehnologia, cercetările şi inovaţia SUA.
Compania împinsă în faliment la care se referea Kerry este American Superconducter, specializată în energie eoliană. Cel mai mare client al său era compania chineză Sinovel – asta înainte ca Sinovel să fie acuzată că a mituit un anjagat