Procesul ar putea dura 4-5 ani şi va însemna o trecere graduală către sistemul privat
Primul pas va fi reprezentat de deductibilitatea fiscală a asigurărilor private de sănătate
Cea de-a doua măsură trebuie să le ofere asiguratorilor privaţi posibilitatea de a se deconta cu furnizorii de servicii medicale de stat
Reformarea sistemului de sănătate nu se poate face de pe o zi pe alta, iar pentru schimbarea sistemului este nevoie de măsuri graduale, în condiţiile în care nevoile de sănătate ale populaţiei nu mai pot fi susţinute de stat. Astfel, pentru reformarea totală a sistemului va fi nevoie de 4-5 ani, consideră reprezentanţii din domeniul sănătăţii.
Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat, ieri, la un seminar de specialitate, că în momentul de faţă ministerul încearcă să afle care sunt dorinţele populaţiei şi ce soluţii de reformare a sistemului trebuie luate în calcul. "Vrem să aflăm ce doreşte populaţia: administrarea publică a sistemului, privatizarea, ponderea dintre public şi privat. Pentru a afla aceste lucruri, în momentul de faţă, purtăm discuţii cu actorii din această piaţă", a afirmat acesta. Astfel, schimbarea sistemului trebuie să se facă treptat, iar întregul proces va dura aproximativ 4-5 ani.
"Am vrut să reformăm sistemul de azi pe mâine", a mai spus Vasile Cepoi, referindu-se la proiectul legislativ care a fost retras din dezbatere publică în luna ianuarie. "Schimbarea sistemului se va face gradual, în decursul a 4-5 ani, însă există teama că nu va exista susţinerea politică tocmai pentru că perioada este destul de mare", a afirmat aceasta. Printre problemele pe care reforma ar trebui să le rezolve secretarul de stat a enumerat finanţarea, prin reducerea cheltuielilor, calitatea serviciilor şi reorganizarea pe segmentul de spitale.
Theodor Alexandrescu, CEO Alico Asigurări, a expl