Câteva românce căsătorite cu sirieni au reuşit să fugă din oraşul Homs, „izolat şi în război”. „Azi nu mai avem speranţă decât de la Dumnezeu, pentru că reacţia comunităţii internaţionale este atât de lentă”, au declarat ele agenţiei France Presse la sosirea, joi, la Bucureşti.
Mii de români, majoritatea căsătoriţi cu sirieni sau copii rezultaţi din cupluri binaţionale sunt expuşi violenţelor care însângerează Siria de când o mişcare de contestare populară fără precedent, reprimată brutal, a izbucnit acolo în urmă cu 11 luni împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Zeci dintre aceştia trăiesc de mai mulţi ani la Homs, oraş rebel şi cvasi-izolat acum de restul lumii şi unde, potrivit Amnesty International, cel puţin 377 de civili, dintre care 29 de copii, au fost ucişi de la 3 februarie până acum.
Până joi, Mihaela Sahlol, esteticiană căsătorită cu un sirian, locuia şi ea la Homs, care este al treilea oraş ca mărime al Siriei. Are doi copii. „Ne-a fost foarte greu să ieşim din Homs. Am avut noroc”, a povestit aceasta la sosirea pe aeroportul din Bucureşti, în cadrul unei operaţiuni de repatriere organizate de Ministerul român de Externe.
„Am încercat să ieşim prin patru sau cinci locuri, nu am reuşit, dar până la urmă am putut să ieşim. Am fost conduşi la Ambasada României de la Damasc împreună cu un alt cuplu româno-sirian, iar ambasada ne-a întâmpinat şi a organizat călătoria spre Bucureşti”, a adăugat aceasta într-o declaraţie pentru AFP. „Vă imaginaţi cum se simte o femeie care îşi lasă bărbatul şi casa”, a adăugat ea.
„A trebuit să ieşim sub bombardamente, pentru a încerca să părăsim Homs”, a povestit şi o altă româncă abia repatriată, dar care a preferat să-şi păstreze anonimatul, şi asta de teamă pentru familia ei rămasă în Siria.
„Acolo e un război cum nu s-a mai văzut. Sunt tancuri la fiecare colţ de stradă. Noi