Anul trecut în aprilie, înainte de Paşti, părinţii au dus-o pe Oana, care va împlini 16 ani pe 20 februarie, la un control, pentru că nu se mai oprea din tuşit. La radiografie, medicul a observat o pată pe un plămân şi a trimis-o la „boli infecţioase”. Deşi era duminică seară, i s-a recoltat sânge, iar a doua zi a primit rezultatul. Ceva era în neregulă. „Am ajuns la Fundeni şi acolo ne-au confirmat dignosticul: leucemie acută mieloblastică. Oana a fost internată de urgenţă şi a început imediat chimioterapia. Era în săptămâna Paştelui”, îşi aminteşte tatăl Oanei, Dan Neacşu. După ce a terminat prima etapă a tratamentului, fata s-a întors acasă, la Craiova, şi-a dat tezele şi examenele naţionale.
„A reuşit să intre la Colegiul Naţional Carol din Craiova, la secţia matematică-fizică. Apoi s-a întors la spital”, povesteşte Dan Neacşu. Viaţa de liceu a Oanei nu a început la fel ca a altor adolescenţi. În spital, cu laptopul în braţe, uitându-se pe mailurile de la colegi, sau stând de vorbă pe messenger, Oana a încercat să fie la curent cu ce se întâmpla la şcoală. A reuşit să termine primul semestru bine. Boala intrase în remisie, însă în noiembrie a revenit.
Medicii au spus că e nevoie de un transplant
„Oana a ajuns să stea mai mult în Bucureşti, a pierdut balul bobocilor de la liceul ei, iar tratamentul de aducere în remisie nu a mai dat rezultate. A venit acasă două zile, de anul nou, apoi s-a întors la spital. Pe 9 ianuarie, medicii ne-au spus că e nevoie de un transplant. Şansele de supravieţuire în această boală, la 5 ani, este de 20%”, spune tatăl, cu disperare. Dosarul cu actele medicale ale Oanei a fost înaintat unei comisii din Ministerul Sănătăţii, pentru a obţine o parte din banii necesari pentru operaţie. Comisia trebuie să decidă la care dintre cele două clinici (una din Italia, un